söndag 1 juli 2012

Mjölkkon en fantastisk skapelse.

När Karl Oskar for till Amerika var kon något som nybyggarna ville införskaffa snabbt. Kon gav mat och lagrade mat åt familjen med ganska enkel föda som löv och gräs. Visst blev kon mager under vintern men mjölk var fest och kon utförde arbete som dragdjur.
I dagens moderna samhälle har man funnit att kon är en miljöbov då den både rapar och fiser och vem skulle inte göra det om födan i huvudsak bestod av gräs.
Det är kanske inte fel att utveckla heliga kor då mjölkkon ger samhället så mycket. Hon håller liv i landsbygden där hon skapar arbetstillfälle. Hon mjölkar en förstklassig dryck och ger stadsbon ett miljöeffektivt  kött på matbordet.  Mjölken ger värme och kobajsen förnyelsebar energi  via metengas som förädlas fram i en biogasanläggning. Efter biogas blir en näst intill luktfri kobajs som  ger växtnäring åt sallad, morötter, kål, lök och mycket mer.