tisdag 27 april 2010

Härligt nej till köttklister

Glädjande att i dagens ATL läsa artikeln "EU:s utskott röstade mot köttklister".

I Åsa Westlunds (S) resolution, som var grunden för beslutet, sägs det bland annat att köttklistret riskerar att säljas på restauranger och matserveringar, och att bakterietillväxten riskerar att öka i produkter med köttklister.
Det vill vi inte ha!

Nu väntar vi på att se hur Europaparlamentet röstar, vad tror ni?

torsdag 22 april 2010

Köttklister, inte för Matlandet Sverige?

Med uppföljning på tidigare blogginlägg om Köttklisterdebatten vill jag hänvisa till en notis i Svenska Dagbladet idag "M positivt till köttklister".

Sverige röstade för att EU-kommissionen skulle göra tummen upp för köttklistret.
Nu tar Europaparlamentet ställning.
Detta står väl månne Matlandet inte för, eller?

Pengars betydelse för trivseln

I Dagens Industri idag, debattartikel "Lantbruksbarometer visar på ostadigt" kan vi läsa intressanta siffror om att svenska bönder är positiva och trivs i yrket men lönsamheten går dåligt. I Dalarna t.ex. är trivseln stor. 100 procent ligger på "trivs ganska bra" och "trivs mycket bra" på jobbet. Detta trots att 40 procent av dalabönderna säger att de bara klarar att täcka löpande utgifter men inte lön och investeringar.

Intressant läsning i den bemärkelse att jag som företagsledare förknippar trivsel med företagets ekonomiska framgångar. Går företaget bra, trivs jag, och mina anställda bra på jobbet.

tisdag 20 april 2010

Udda mat, inte i Matlandetambassadörens anda!

Idag kan vi i SvD läsa en artikel om amerikanska matprogrammet Bizarre food som i ett avsnitt tar upp svensk mat. Däribland surströmming. Inte föga förvånande rynkar Andrew Zimmern, tv-profil i programmet på näsan åt rätten och förkunnar "att det är en av de vidrigaste rätter han någonsin har ätit."

Visst har vi kanske något udda maträtter i Sverige som inte alltid faller oss själva i smaken. Även om renskav i tunnbröd uppskattas av Andrew och blev av denne omnämnd som "svensk burrito".

Sverige som Matland via surströmming är knappast troligt även om färsk mjölk är gott till, men med primärproduktionen nära restaurangen blir det lättare att vara "Matlandetambassadörens anda".

torsdag 1 april 2010

Apropå alla som anstränger sig för att vara lokala och nära

Det behöver inte vi på Wapnö för vi är Här.....

Nära var vi den 1 april 1998 då vi kom ut med 800 liter mjölk till Halmstads butiker. Det var några som trodde på oss och den butikspersonalen uppskattar jag än idag. Ja tänk så fel vissa ansåg det var men så rätt det blev.
Så det är 12 år idag sedan den första Härproducerade mjölken från Wapnö nådde konsumenterna.